Bemutatkozás

„Hogy a lehetetlen lehetséges, a nehéz könnyű, a könnyű, elegáns legyen” **

A testtartás és a lelki tartás fejlesztésével foglalkozom. A bennünket érő külső hatások, az életutunk nehézségei, örömei, testünkben, lelkünkben egyaránt lenyomatot hagynak. A megküzdés nyomai sokunknál a fájdalmasan befeszült izmokban, az alig mozgó ízületekben, a leszakadni akaró vállakban, derékban is meglelhetők. A mozgás óráim során azt tapasztalom, hogy ha elindul egy a testhasználatot az optimális teherviselésre tanító munka, ott nem csak a testi erőkben, hanem a lelki tartásban is változás történik. Miközben sikerül a kóros mozgásmintákat kikapcsolni, felszabadítani a testet a tudattalan reflexes feszülésből, a lélek is levegőhöz jut. S mindez, fordítva is igaz. Megterhelő helyzeteinkből kiutat keresve, segítségül hívhatjuk a testünk bölcsességét, kíváncsiságát, kísérletező képességét. Testi - lelki folyamatainkat együttesen, tudatosan figyelve, tisztábbak lesznek a szükségleteink, bátrabban élünk a lehetőségekkel. Megtapasztaljuk, hogy képesek vagyunk megcsinálni! Akár gerinckorrekció, akár „lélekszerelés” a cél, érdemes a test és lélek együtt játszását, az emberi működésre jellemző átjárhatóságot segítségül hívni, hogy megsokszorozzuk a változást támogató erőinket. Helyzethez, személyhez illeszkedően, a rendszer erejét adó részek együttműködését, integrálását támogatom, mozgásóráimon és tanácsadó munkámban egyaránt.

Mozgástanítás

Több mint harminc éve foglalkozom mozgástanítással. Dolgoztam gyógytestnevelőként az egészségügyben, edzőként a versenysportban, mozgástanárként a fitness területén. Pedagógusok részére továbbképzéseket tartok tartásjavítás, mozgásfejlesztés, stressz kezelés témákban. Különböző korosztályok részére vezetek megelőzés és rehabilitációs céllal gerinc fókuszú egyéni és kiscsoportos mozgásórákat, ahol a cél a teljes test harmonikus működésének a támogatása. A látványos, un. „strandizmok” fejlesztésén kívül, nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a legmélyebb, stabilizáló izmok újra, fáziskésés nélkül kapcsolódjanak vissza a működébe. Ezzel támogatva, hogy leépítsük a mozgásunkat korlátozó reflexeket. Visszaállítsuk a testrészek együttműködését, hogy könnyedebben, gördülékenyebben, kitartóbban tudjuk mozogni edzéseink és a mindennapi feladataink ellátása során.

Folyamatosan magyarázok, korrigálom a végrehajtást, hogy együtt tudjuk megőrizni, fejleszteni a test és a lélek erőit. A tudatos figyelemmel végzett edzésekben hiszek! Amikor pontosan tudod, hogy mit, és hogyan csinálunk. A tudatosan végzett mozgás gyógyít! Újraéleszti az agy-idegi- izom kapcsolatokat, javítja az agy mozgásszervező képességét. Ahogy figyeljük a testünk jelzéseit, változásait, egyre inkább mélyül ez a kapcsolat. Egyre több megértést kapunk arról, mit tehetünk MI MAGUNK, hogy megőrizzük testi-lelki egyensúlyunkat.

Végzettség: Testnevelő tanár - gyógytestnevelő kiegészítő, sportedző, gerinctréner, Dorn terapeuta, NMPT instruktor

 

„Ahogy én coacholok, nem coachol úgy senki.” *
Dorn coaching a sportban

A versenysportban eltöltött sokéves versenyzői, szakedzői, valamint az üzleti életben szerzett vezetői tapasztalataimra támaszkodva alakítottam ki ezt a speciális támogatási formát. Versenyzőknek, edzőknek, sportvezetőknek kínálok egy bizalomra épülő, együtt gondolkodó, az elakadásokra megoldást kereső támogatási formát a személyes - és szervezeti sikerek elérése érdekében. Ismerem, szeretem a sport világát. Megéltem a bőrömön a tét versenyek izgalmát, feszültségét. Első osztályú versenyzőként több évig dolgoztam kiemelten nagy terhelés alatt. Megtapasztaltam a sérülések testi-lelki nyomorúságát. Felnőtt - és ifjúsági csapataimmal dobogós helyezéseket értünk el a Nemzeti Bajnokságban II. - ben. Küzdöttem a sportágunk finanszírozásáért, életbenntartásáért. Mélyen tisztelem a sport szereplőit, hiszen nap - mint nap versenyre kelnek az ellenféllel, önmagunkkal.

Versenyzőként, de leginkább edzőként megtapasztaltam, hogy milyen kétségbeejtő tud lenni a dilemmákkal, bizonytalanságokkal, ellentmondásokkal egyedül maradni. Hogy jó volna egy külső, független „szem”, aki kicsit távolabbról néz, és van tapasztalata abban, hogy lássa is a fától az erdőt. Aki nem megoldja helyettem az én problémáimat, hanem aki segít eligazodni, tisztán látni, megérteni a helyzeteket, segít felvállalható döntéseket hozni, cselekedni. Ma már nem kérdés, hogy a technikai, sportági felkészülés mellett a mentális felkészülés versenyelőnyt jelent.
Közel 20 éves sport múlttal, szervezetfejlesztői, egyének  és csapatok fejlesztésében, tehetséggondozásban, folyamat tanácsadásban szerzett gyakorlattal rendelkezem. Munkámban a jelen, a jövő kérdéseire, az erősségekre és a lehetőségekre fókuszálok. Az együttléteket az őszinteségre, nyitottságra, a szándékok tisztaságára a partnerségre építem. 

Végzettség: Diplomás szervezetfejlesztő - szupervízor, emberi erőforrás tanácsadó, coach, tréner

* Szervezetfejlesztők Magyarországi Társasága coaching platformjának mottója.
** Moshe Feldenkrais